Jeśli jesteś podobny do mnie, być może starasz się przygotować w domu jak najlepszą kawę, ale możesz czuć się przytłoczony (czytaj: leniwy), gdy w grę wchodzą wagi i majsterkowanie. Skontaktowałem się z Sariną Prabhasi, założycielką Palarnia Bunni i trzy kawiarnie na północnym Manhattanie. Zadanie polegało na wykorzenieniu typowych błędów, jakie popełniają ludzie przygotowując kawę w domu.
Bunni specjalizuje się w ziarnach pozyskiwanych w sposób etyczny z rosnących regionów Etiopii, gdzie kawa ma nuty owoców, kwiatów, a czasem aromaty przypominające herbatę. Prabasi przeprowadziła się z Etiopii wraz z mężem i partnerem biznesowym, przywożąc ze sobą etos gościnności i wysokiej jakości kawę. Zespół tworzy również niestandardowe mieszanki bunni z wybranych ziaren z całego świata.
Jako mikropalarnia zasiadająca w zarządzie stowarzyszenia Specialty Coffee Association Prabhasi podzielił się z nami pewnymi spostrzeżeniami na temat prostych zmian, które pozwolą uzyskać lepszą filiżankę kawy. Nie należy do osób, które przejmują się drobnostkami. „Wiesz, traktujemy kawę poważnie, ale nie chcemy traktować siebie Bardzo Poważnie” – powiedział Prabhasi. „Więc musi to być coś przyjemnego, w przeciwnym razie po co miałbyś to robić?”
1. Często myj ekspres do kawy detergentem
Pominięcie mydła w dzbanku do kawy i zaparzaczu zanurzeniowym może wydawać się wątpliwą radą. Tak naprawdę ekspresu do kawy nie trzeba czyścić za każdym razem, gdy go używasz. Nawet małe warstwy pachnącego płynu do mycia naczyń lub pozostałości detergentu do prania sprawią, że w dzbanku kawy pojawi się piana i nieprzyjemny zapach.
„Naprawdę tam pozostaje; może zepsuć smak, dlatego zazwyczaj dobre płukanie bardzo gorącą wodą wystarcza, aby przygotować czarną kawę” – powiedział Prabasi. Oleje z fasoli mogą z czasem gromadzić się, dlatego do okazjonalnego głębokiego czyszczenia przyda się bezzapachowy płyn do mycia naczyń. Jednak do codziennego stosowania wystarczy zwykłe spłukanie ciepłą wodą. Oszczędzaj czas i unikaj niepożądanych „szumów mydlanych” z esencji, które zasłaniają notatki jednego pochodzenia. Sidama Naturalnie Pieczona,
2. Kupowanie większej ilości kawy, niż jesteś w stanie przygotować świeżej
Kupowanie hurtowo może zaoszczędzić czas i pieniądze w sklepie spożywczym, ale wyniki mogą być rozczarowujące dla osób pijących kawę. Kupowanie ziaren w mniejszych ilościach pomoże uniknąć picia nieświeżej, płaskiej kawy, szczególnie w przypadku przeciętnych osób pijących oraz gospodarstw domowych składających się z dwóch lub jednej osoby. Probasi powiedział nam, że będziesz wiedzieć, kiedy kawa się zwietrzała, ponieważ może smakować „jak jej cień”.
Palarnia zaleca sprawdzenie daty palenia na etykiecie kawy w ciągu miesiąca, a najlepiej w ciągu dwóch tygodni. (Pamiętaj, data „najlepszego zakupu” jest inna i niestety nie jest wyznacznikiem świeżości.) Jeśli nie lubisz mielenia w domu, palony daktyl powinien być świeższy.
Biorąc to wszystko pod uwagę, nie musisz panikować z powodu pogorszenia smaku jak tykająca bomba zegarowa w Twojej szafce. „Każdy dzień pieczenia nie oznacza, że świeżość maleje, ale powiedziałbym, że po dwóch tygodniach świeżość zaczyna się zmniejszać” – stwierdził Prabasi. Przechowuj kawę w szczelnym pojemniku, ale unikaj przechowywania jej w wilgotnej lodówce, ponieważ wiele zapachów może przylegać do ziaren.
3. Uwzględnianie więcej niż jednej rzeczy na raz
W Internecie można znaleźć samouczki polecające zaparzacze, wagi, ubijaki, filtry do wody, młynki i różne techniki przygotowania idealnej filiżanki. Eksperymentowanie jest kluczem do stworzenia ulubionego napoju, ale tylko jeśli zaczniesz od podstaw. „Więc po prostu na początku dostosuj wodę” – powiedział Prabasi.
Jeśli nie masz kuchni waga kuchennaPalarnia powiedziała nam, że ogólną zasadą jest zaczynanie od dwóch łyżek stołowych mielonej kawy na szklankę wody. Im drobniej zmielona, tym mocniejszy smak kawy, dlatego należy odpowiednio dostosować proporcje zmielonej kawy do wody. Jeśli wydaje Ci się za słaba lub za mocna, dostosuj ją dodając więcej lub mniej kawy na tym samym stopniu zmielenia.
Poza podstawami możesz wykazać się kreatywnością. „Jeśli twoja kawa jest bardzo kwaśna, możesz preferować ciemną palenie” – powiedział Prabasi. Kawa zbyt gorzka? Możesz dostosować rodzaj pieczenia, kupując o jeden poziom niżej, np. od ciemnego do średniego lub od średniego do jasnego. „Jeśli masz kawę z Afryki Wschodniej, może spróbuj kawy z Ameryki Południowej, wiesz, jakby to zmienić” – powiedziała. Zmiana jednego elementu na raz pozwala określić, który krok wpłynął na wynik lepiej, a który gorzej.
4. Pobieranie wody bezpośrednio z kranu
Napełnienie dzbanka do kawy wodą z kranu spowoduje, że smak będzie odbiegający od idealnego. Dla większości z nas filtrowana woda ma duży wpływ na ostateczny smak kawy. Woda z kranu jest często pełna produktów ubocznych, które można łatwo odfiltrować za pomocą domowych systemów filtracji wody.
Prawie cała woda z kranu w Stanach Zjednoczonych jest dezynfekowana przy użyciu niskiego poziomu chloru. Jak podaje EPA Jedna na pięć osób pije chloraminęZapasowy środek dezynfekujący na bazie chloru i amoniaku, który zabija szkodliwe wirusy i bakterie, takie jak Salmonella. Te chemikalia sprawią, że nie zachorujemy, ale zmienią smak i zapach wody z kranu. Wiadomo również, że chloramina wypłukuje ołów i miedź z rur, czyli produkty uboczne, które mogą mieć wpływ na nawet najbardziej starannie przygotowaną kawę.
5. Ignorowanie aromatu kawy
Zapach może wskazywać, że kawa się zwietrzała. Prabasi wyjaśnia, że należy od razu otworzyć torebkę z ziarnami lub kawą mieloną i poczuć aromat palonej kawy. Aromat jest głównym wskaźnikiem smaku. Brak aromatu oznacza poważny brak smaku.
Prabasi powiedział, że nieświeża kawa może mieć brudny lub mdły smak i brak jej skomplikowanych nut smakowych, które torebka może umieścić na etykiecie. „Myślę więc, że większość tego, co robimy w zawodzie kawowym, to degustowanie kawy” – powiedziała. „Od farmy po kawiarnię na każdym kroku można spróbować lub wypić kawę w naszym lokalnym języku”.
Stara kawa raczej nie spowoduje choroby, więc nie ma potrzeby jej wyrzucać. Możesz jednak przestać pić czarną kawę. Przygotowanie kawy mrożonej to łatwy sposób na zrekompensowanie braku smaku. Korzystanie z zaparzacza zanurzeniowego pozwala na dłuższe zaparzanie zmielonej kawy, aby dodać trochę więcej smaku po wyblaknięciu kawy.
6. Pomijanie etykiety organicznej
Mnogość marek kawy w sklepie spożywczym może wydawać się przytłaczająca. Aby pomóc dotrzeć do ludzi, Prabasi wyjaśnia, że etykieta kawy organicznej jest sygnałem jakości, która jest ważna w przypadku kawy.
„Myślę, że jeśli to możliwe, w przypadku kawy i herbaty żywność ekologiczna jest naprawdę ważna, ponieważ uprawy kawy i herbaty, zwłaszcza z większych gospodarstw, są naprawdę intensywnie opryskiwane” – powiedział Prabasi. Pestycydy są rozpylane bezpośrednio na wiśnie kawy, a kawa nie przypomina jabłka, które można umyć, ani banana, którego można obrać przed jedzeniem. Liście herbaty przechodzą podobny proces, w którym wszystko, co pozostanie na liściach, zostanie dodane do kubka.
Właścicielka kawiarni dała jasno do zrozumienia, że nie wierzy, że kawa musi być droga, aby można ją było uznać za „dobrą”. Wspaniała kawa jest przygotowywana na różne budżety. „Myślę, że troska związana z jego zdobyciem, pieczeniem lub po prostu podaniem i refleksją na ten temat będę szukać tych rzeczy” – powiedział Prabasi. Etykieta produktów organicznych jest pomocnym miejscem na początek.
7. Zawsze zabieraj kawę na wynos
Nawet jeśli nie uważasz kawy wyłącznie za środek do celu, wielu z nas postrzega ją jedynie jako paliwo. Noszenie kawy w kubku podróżnym do picia w czasie podróży nie stanowi oczywiście żadnego problemu. Zamiast tego Prabasi zaprasza miłośników kawy, aby wykorzystali każdą chwilę i możliwość delektowania się filiżanką kawy. W przeciwieństwie do amerykańskiej kultury „chwyć i wyjdź”, picie kawy w Etiopii to okazja, aby zwolnić i nawiązać kontakt z ludźmi, na których Ci zależy. „I lubię to mówić – na przykład mieszkałem w Etiopii przez osiem lat – nigdy nie słyszałem, żeby ktoś mówił: «Idę po kawę»” – powiedział Prabasi. „Zawsze było: «Napijmy się kawy. Czy powinniśmy napić się kawy?»”
Nawet poświęcenie dodatkowych 10 minut na wypicie naparu zamiast zamawiania filiżanki w kawiarni może zmienić energię szalonego poranka. „Myślę, że istnieje wiele rytuałów związanych z kawą i tym, jak się nią smakuje” – powiedział Prabasi. Poświęcenie czasu na stworzenie własnego rytuału w domu lub w lokalnym sklepie może pomóc Ci delektować się wszystkim, co jest w kawie poza zawartością kofeiny.
Więcej informacji na temat kawy znajdziesz tutaj Jak czytać etykietę kawy I Najlepsze kubki podróżne 2025 roku przetestowane przez CNET.