Mikroplastiki są wszędzie: w powietrzu, którym oddychamy, wodzie, którą pijemy i jedzeniu, które jemy. Gromadzą się w ubraniach, kosmetykach, odzieży i kurzu.
W dzisiejszym świecie uniknięcie mikroplastiku jest prawie niemożliwe, więc ma to sens mam W ludzkiej krwi i ślinie, a także w wątrobie, nerkach i łożysku. Jest to szczególnie zaskakujące, ponieważ są małe – mikroplastiki mają mniej niż 5 milimetrów, a nanoplastiki mniej niż 1 mikrometr.
Jednak badania pokazują, że te maleńkie cząstki mogą być szkodliwe i powodować wszelkiego rodzaju konsekwencje zdrowotne. Co gorsza, są już w Twoim domu, ale jest kilka rzeczy, które możesz zrobić, aby bardziej aktywnie dbać o swoje zdrowie. Zanim ugotujesz kolejny posiłek, przejdźmy do kuchni i zobaczmy, które przedmioty mogą w tajemnicy ukrywać mikroplastiki w żywności i naczyniach kuchennych.
Skutki zdrowotne mikroplastiku
Zanieczyszczenie mikroplastikiem stało się poważnym problemem, ale obecnie naukowcy są zaniepokojeni jego potencjalnymi skutkami zdrowotnymi. szacunkowy 22 000 000 mikro i nanoplastików są wdychane przez ludzi każdego roku, a głównym powodem jest to, że bardzo trudno ich uniknąć. Możesz być narażony na działanie mikroplastiku trzy sposoby: Wdychanie, połknięcie lub dotknięcie.
mikroplastiki jest pokazane Powodować wiele problemów w organizmie człowieka. Mikroplastiki i nanoplastiki występujące w naczyniach krwionośnych zostało powiązane Zwiększa się ryzyko zawału serca, udaru mózgu, a w poważniejszych przypadkach nawet śmierci. Zapalenie tkanek, śmierć komórek i wpływ na płuca i wątrobę. wszystko zostało odnotowaneU zwierząt i organizmów morskich może powodować uszkodzenia oksydacyjne i DNA, a także raka. U szczurów stwierdzono zmniejszenie liczby plemników, zmiany w jajnikach i dziedziczne zaburzenia metaboliczne.
Badania są w toku, ponieważ wciąż nie wiadomo wiele na temat dokładnego działania mikroplastików, ale dotychczasowe badania są otrzeźwiające. Inspirują wielu domowych kucharzy do ponownego przemyślenia tego, co wkładają do swoich kuchni i swoich ciał.
Mikroplastik czają się w Twojej kuchni
Niestety mikroplastik jest powszechniejszy niż myślisz. Oto niektóre z miejsc, które mogą ukrywać się w Twojej kuchni.
naczynia kuchenne z powłoką nieprzywierającą
Nowe badanie wykazało, że plastikowe i nieprzywierające naczynia kuchenne uwolniony mikroplastik W żywności podczas gotowania znacznie wzrasta ryzyko narażenia człowieka na te potencjalnie szkodliwe zanieczyszczenia. Australijscy badacze zgadywać Naczynia pokryte teflonem zawierają tysiące, a może miliony cząstek mikroplastiku, w porównaniu do zwykłego pęknięcia lub złamania patelni. może oznaczać Narażenie na ponad dwa miliony cząstek mikroplastiku.
plastikowe pojemniki na żywność
Dostawa przez Ubera może nieumyślnie zaszkodzić Twojemu zdrowiu i nie ma to nic wspólnego z Twoim zamówieniem. Wraz z rozwojem usług dostaw do domu, plastikowe pojemniki są coraz bardziej powszechne niż kiedykolwiek, ale te pojemniki można łatwo dodać Mikroplastik w żywności po podgrzaniu lub umyciu. Jedno z badań wykazało, że wszystkie plastikowe pojemniki na wynos wielokrotnego użytku powszechnie używane w restauracjach zawierają mikroplastik.
wyroby z tworzyw sztucznych
Badania pokazują, że takie jak plastikowe naczynia kuchenne, plastikowe naczynia uwalniać mikroplastiki W jedzeniu, szczególnie w połączeniu z gorącymi potrawami. Kiedy jesz, połykasz także mikroplastiki, które gromadzą się w twoim ciele i krwiobiegu.
torebki herbaty
Może to być zaskoczeniem, ale w torebkach z herbatą mogą ukrywać się mikroplastiki. Podczas przygotowywania herbaty torebka jest narażona na działanie bardzo wysokich temperatur. Można wydać To jest mikroplastik. Pochodzi z polipropylenu, który jest kluczowym składnikiem przy produkcji torebek z herbatą. Naukowcy z hiszpańskiego Uniwersytetu Autonomicznego w Barcelonie odkryli, że miliardy cząstek mikroplastiku i nanoplastiku kontynuuj Na każdy milimetr dodanej wody dodaje się jedną torebkę herbaty.
przyprawy w opakowaniach plastikowych
Ta butelka papryki może być pełna mikroplastiku, w zależności od sposobu opakowania. Obecnie wiele przypraw wykorzystuje się w opakowaniach plastikowych, co budzi niepokój w świetle niedawnych badań Znaleziono mikroplastik Testowane we wszystkich plastikowych pojemnikach. Może to spowodować zanieczyszczenie żywności, np wzrosła w ostatnich dziesięcioleciach.
plastikowe słomki
Z badania wynika, że plastikowe słomki są szczególnie niepokojące pokazywać Że uwalniają mikroplastiki i nanoplastiki. Można je następnie bezpośrednio wdychać. Niestety, plastikowe słomki są bardzo rozpowszechnione i zawierają około ośmiu milionów ton plastiku. spotykane w drogach wodnych Co roku. Gdy te słomki i inne tworzywa sztuczne dostaną się do wody, mogą mieć wpływ nie tylko na wodę, ale także na glebę i znajdujące się w niej zwierzęta.
wyściółka z konserwami
BPA był materiałem kontrowersyjnym używany Przy produkcji wyściółek do żywności w puszkach, które mogą powodować poważne skutki zdrowotne. Obecnie częściej stosuje się epoksydy akrylowe lub poliestrowe inne niż BPA, ale nie udowodniono, że są one bezpieczne, ponieważ zawierają również mikroplastiki.
Zamiana składników na przybory kuchenne, aby ograniczyć spożycie mikroplastiku
Na szczęście masz opcje. Zanim założysz fartuch, rozważ dodanie tych przedmiotów do swojej kuchni, aby zmniejszyć ryzyko narażenia na mikroplastiki.
szpatułka drewniana lub nierdzewna
Istnieją alternatywy dla plastikowych przyborów kuchennych. Rozważ wypróbowanie a zestaw przyborów drewnianych Lub wykonane ze stali nierdzewnej. Może to znacznie zmniejszyć narażenie na mikroplastiki podczas modernizacji używanych przyborów kuchennych.
pojemniki na żywność ze szkła lub stali nierdzewnej
Niewiele możesz zrobić w kwestii sposobu pakowania żywności przez restauracje, ale możesz uniknąć korzystania z nich w przyszłości. W domu staraj się przyklejać pojemniki ze szkła, ceramiki i stali nierdzewnej, które wydzielają mikroplastik.
przybory drewniane lub ze stali nierdzewnej
Spróbuj używać przyborów ze stali nierdzewnej zamiast plastikowych, co może być lepsze zarówno dla ciała, jak i środowiska. Drewniane przybory kuchenne mogą być również świetną opcją, służąc jako bardziej ekologiczna opcja dla Twojej kuchni.
Herbata liściasta lub zaparzacz zamiast torebek z herbatą
Torebki z herbatą można napełniać plastikiem, ale bezpieczniejszą alternatywą mogą być sypkie liście herbaty. Obecnie wiele firm oferuje sypkie liście herbaty, których można używać z sitkiem lub zaparzaczem ze stali nierdzewnej, które działają tak samo jak torebki herbaty, ale mogą być zdrowsze.
Przyprawy kupuj luzem lub w szklanych pojemnikach zamiast w opakowaniach plastikowych
Aby uniknąć potencjalnego zanieczyszczenia przyprawami, zamiast tego zmień opakowanie na szklane lub ceramiczne. Dzięki temu przyprawy pozostaną na półce bez wpływu potencjalnie szkodliwych mikroplastików, które mogą przedostać się do żywności.
Słomki metalowe lub bambusowe wielokrotnego użytku zamiast słomek plastikowych
Plastikowe słomki mają niekorzystny wpływ zarówno na środowisko, jak i na organizm, stwarzając poważny problem dla obu stron. Lepszą opcją będą słomki metalowe lub bambusowe, które można prać i używać ponownie. Nawet słomki papierowe mogą być lepszym wyborem niż słomki plastikowe.
Wybieraj produkty świeże lub mrożone zamiast konserw, aby uniknąć plastikowych wyściółek
Warstwy plastiku w żywności w puszkach mogą zatrzymywać mikroplastiki, więc aby wyeliminować ryzyko, szukaj żywności pakowanej w szkło. Możesz także zdecydować się na użycie świeżej i mrożonej żywności oraz produktów, które nie są całkowicie zamknięte w opakowaniu.
Naczynia kuchenne z żeliwa, stali węglowej lub stali nierdzewnej
Plastikowe naczynia kuchenne są powszechne w wielu kuchniach, ale istnieją również alternatywy. Produkty takie jak patelnie, patelnie i patelnie żeliwne ze stali nierdzewnej mogą być świetnymi sposobami na ulepszenie naczyń kuchennych bez ryzyka narażenia na mikroplastiki.
Za późno, nie przeczytałem
Mikroplastiki mogą przedostawać się do naszej żywności, ukrywając się w naszych kuchniach, naczyniach i przyborach kuchennych. Chociaż badania są w toku, zaobserwowano, że mikroplastiki szkodzą organizmowi ludzkiemu, budząc ogromne obawy dotyczące produktów, których używamy i materiałów używanych do ich wytwarzania. Jednak nadzieja nie jest stracona. Dzięki kilku prostym zmianom możesz zmniejszyć narażenie na mikroplastiki, a tym samym lepiej chronić swoje zdrowie.