To opakowanie śniadaniowe do samodzielnego przygotowania to idealne rozwiązanie na brudne poranki, kiedy jesteś zbyt zajęty, aby gotować, ale nadal masz ochotę na coś zdrowego i pysznego. Zainspirowane moją ulubioną przekąską ze Starbucksa ze szpinakiem i fetą, są łatwe i niedrogie w przygotowaniu ze składników, które prawdopodobnie masz już pod ręką. Złóż je w weekend, kiedy masz 25 minut na pracę w kuchni i zaoszczędź mnóstwo czasu w tygodniu.
Suszone, a nie nasączone olejem, suszone pomidory można znaleźć w pojemnikach zbiorczych w Trader Joe’s i wielu sklepach spożywczych. Uważam, że ich smak jest znacznie delikatniejszy i sprawdzają się w tym przypadku lepiej niż suszone pomidory, które są jak dla mnie zbyt tłuste. Prostokątny lawasz pełnoziarnisty jest również sprzedawany w Trader Joe’s i innych dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych, ale jeśli wolisz, możesz go zastąpić 10-calową tortillą pełnoziarnistą.
Uwielbiam tosty z wrapem, ale nie mam tostera, więc po prostu roztapiam je w kuchence mikrofalowej przez dwie minuty, a następnie wrzucam do mojego zwykłego tostera otwartym końcem opakowania skierowanym w stronę nieba, aby zarumienić lawasz. Położyłem to.
Przygotuj wcześniej szpinakowe wrapy z jajkiem feta
Tworzy 10 owinięć
Tworzywo
1 tuzin jaj lub równowartość białek jaj
2/3 szklanki wybranego mleka
1 łyżeczka soli
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
½ szklanki drobno posiekanej cebuli
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
½ szklanki drobno posiekanych suszonych pomidorów (nie w oleju)
2 szklanki mrożonego szpinaku
5 pełnoziarnistych podpłomyków lawaszowych
1 szklanka pokruszonej fety
przewodnictwo
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni.
Ubij jajka z mlekiem, solą i pieprzem i wlej do natłuszczonej formy do pieczenia o wymiarach 9 na 13 cali. Piec przez 15 do 18 minut lub do momentu, aż jajka się zetną. Wyjmij z piekarnika.
W międzyczasie rozgrzej oliwę z oliwek na średniej patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek i smaż, aż zmiękną, od 5 do 7 minut. Dodać pokrojone suszone pomidory i smażyć przez 2 minuty, aby pomidory zmiękły. Dodaj zamrożony szpinak i mieszaj, aby szpinak zwiędł, 1 do 2 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Aby złożyć wrapy, przekrój chleb lawaszowy na pół w poprzek, aby otrzymać 10 prostokątnych wrapów. Jajka pokroić na 10 równych prostokątów (jeden wzdłuż i cztery w poprzek). Za pomocą szpatułki usuń ugotowane jajka i umieść prostokąt jajka na dnie każdego podpłomyka z lawaszu. Na jajka połóż 2–3 łyżki mieszanki szpinakowej i 1–2 łyżki pokruszonej fety. Złóż burrito z lawaszem, pozostawiając jeden koniec otwarty.
Umieść zmontowane wrapy w jednej warstwie na tacy i całkowicie zamroź przed umieszczeniem zamrożonych wrapów w szczelnym pojemniku w celu przechowywania w zamrażarce. Gdy będzie gotowy do spożycia, po prostu wyjmij jedno opakowanie z zamrażarki, zawiń je w papierowy ręcznik i włóż do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty, a następnie opiekaj w tosterze lub na patelni, aby uzyskać chrupiący lawasz. Alternatywnie podgrzej wrap w tosterze przez 5 minut, aby całość się stopiła i chrupiła.
Laura McClily, dyplomowana dietetyczka i autorka książek kulinarnych, jest autorką książki kucharskiej „The Berkeley Bowl Cookbook”. Śledź go na @myberkeleybowl i www.lauramclively.com,