Idealny młynek do kawy wytwarza zmielone cząstki, które są spójne i odpowiedniej wielkości. Rozumiemy przez to, że wielkość cząstek mielonej kawy powinna odpowiadać ustawieniu grubości młynka, niezależnie od tego, czy jest ona drobna czy nie. Jak podano w instrukcji produktu, wielkość wyprodukowanych fusów musi być również dostosowana do zamierzonej metody warzenia.
Aby przetestować każdy młynek pod kątem naszych recenzji młynków do kawy, najpierw myjemy ręcznie i suszymy wszystkie części zgodnie z zaleceniami producenta. Następnie ustawiamy każdy ekspres na odpowiedni poziom mielenia kawy przelewowej lub w automatycznych zaparzaczach do kawy (ponownie zgodnie z opisem w instrukcji). Czasami w instrukcji brakuje szczegółowych instrukcji. W tym przypadku wybieramy ustawienie średnio grube, aby zmielić kawę, a następnie zwiększamy je do innego grubego poziomu (od drobnego mielenia, takiego jak mielenie espresso, do grubego mielenia). Na przykład, jeśli młynek ma w sumie 16 ustawień grubego mielenia (powiedzmy, że 16 to najgrubsza opcja mielenia, a 1 to opcja mielenia drobnego), ustawilibyśmy go na poziom gruby 9.
Sprawdź to: Pięć rzeczy, które warto wiedzieć przed zakupem młynka do kawy
Następnie odważamy 10 gramów całych ziaren kawy do zmielenia. Domyślnie nasze komponenty testowe to: Pieczeń kolumbijska KirklandaTo te same ziarna, których używamy w testach ekspresów do kawy. (Proszę nie osądzać.) Mielenie takiej samej ilości kawy i espresso jak my oznacza oszczędność.
Następnie przepuszczamy próbki ziaren przez młynek. Bierzemy pod uwagę także to, ile czasu zajmuje młynek zmielenie ziaren kawy. Następnie ostrożnie zbieramy fusy, po czym przesączamy je przez sito dwusitowe przez 60 sekund. W tym celu używamy System przesiewaczy CruveNasza oryginalna jednostka Cruve Two była wyposażona w dwa sita o różnych rozmiarach apertury (800 i 400 mikronów). Ten krok pozwala nam zmierzyć wielkość zmielenia i konsystencję zmielenia naszej próbki. podstawa śrubowa Teraz zastąpiony przez Cruve Two i oferuje pięć sit (300, 500, 800, 1100 i 1400 mikronów).
Lepszy elektryczny młynek do kawy lub młynek ręczny wytworzy zmieloną kawę, najlepiej z ostrzami ze stali nierdzewnej, o wielkości cząstek przeważnie od 400 do 800 mikronów (przy wybranych przez nas ustawieniach mielenia). Na koniec ważymy fusy zebrane pomiędzy dwoma sitami (800 µm powyżej, 400 µm poniżej).
Słaby młynek zmieli cząstki o różnej wielkości, od dużych do małych. Szlifierki ostrzowe słyną z tego problemu. W odróżnieniu od młynka do kawy z ostrzami, młynek do kawy ze stalowymi lub ceramicznymi żarnami zazwyczaj daje mielenie o znacznie bardziej jednolitej wielkości mielenia.
Dodatkowo mielimy co najmniej dwukrotnie więcej. Stamtąd możemy zarejestrować średnią optymalną wydajność dla każdego młynka.