Przełomowy żel może powstrzymać szkody spowodowane alkoholem

Podnieś szklankę za naukę.

Naukowcy opracowali żel białkowy, który neutralizuje alkohol zanim dostanie się on do krwioobiegu i zasadniczo czyni go nieszkodliwym.

Według naukowców z ETH Zurich opracowano żel, który podany myszom obniża poziom alkoholu we krwi nawet o 50% i chroni ich organizmy przed uszkodzeniami. SciTechDaily.

Potrzebne są dalsze badania, zanim żel będzie gotowy do testów na ludziach, ale naukowcy, którzy opublikowany swoje odkrycia w poniedziałek w Nature Nanotechnology mają nadzieję, że ich praca może ostatecznie pomóc zapobiec 3 milionom zgonów, które każdego roku na całym świecie zdarzają się z powodu nadmiernego spożycia alkoholu.

Naukowcy opracowali żel, który potencjalnie zneutralizuje szkodliwe działanie alkoholu. Łucja – stock.adobe.com

Działanie żelu polega na przekształceniu alkoholu w nieszkodliwy kwas octowy, zanim zostanie on metabolizowany w organizmie.

Zazwyczaj, gdy pijesz, alkohol przedostaje się do krwioobiegu przez błony śluzowe żołądka i jelit. jakiś artykuł opublikowany w czasopiśmie Nutrients. W przeciwieństwie do żywności, która jest trawiona powoli w przewodzie pokarmowym, alkohol omija ją i jest bezpośrednio wchłaniany do krwioobiegu, co oznacza, że ​​może szybko zacząć wpływać na wszystkie narządy, gdy krew krąży w organizmie. Dla porównania, pojedyncza czerwona krwinka przemierza całe ciało w około minutę, dlatego już po pierwszym drinku możesz zacząć odczuwać działanie alkoholu.

Jak alkohol jest metabolizowany, wytwarza toksyczny produkt uboczny zwany aldehydem octowym. Chociaż toksyna nie utrzymuje się długo – alkohol jest dalej rozkładany na octan – aldehyd octowy może wyrządzić poważne szkody w organizmie już podczas krótkiego pojawienia się.

Alkohol zazwyczaj przekształca się najpierw w aldehyd octowy, który jest toksyczny, a następnie w kwas octowy, który jest nieszkodliwy. ETH Zurych

Ze względu na potencjalne szkody badacze skupili się na całkowitym wyeliminowaniu aldehydu octowego. Uważali, że gdyby alkohol można było natychmiast przekształcić w octan, nie zaszkodziłoby to. Aby to osiągnąć, rozpoczęli od prostego przepisu na białka serwatkowe, a następnie dodali nanocząsteczki żelaza, glukozy i złota, aby wytworzyć produkt końcowy.

„Żel przesuwa rozkład alkoholu z wątroby do przewodu pokarmowego. W przeciwieństwie do alkoholu metabolizowanego w wątrobie, jako produkt pośredni nie powstaje szkodliwy aldehyd octowy” – stwierdził w komunikacie dr Raffaele Mezzenga z Laboratorium Materiałów Żywności i Miękkich w ETH Zurich.

Naukowcy podkreślili, że tak nadal najzdrowsze jest całkowite unikanie alkoholuponieważ liczne badania wykazały, że nawet umiarkowane ilości alkoholu mogą być szkodliwe dla zdrowia.

Naukowcy pomyślnie przetestowali swój żel na myszach, ale zanim będzie można go podać ludziom, trzeba będzie przeprowadzić znacznie więcej badań klinicznych. Syda Productions – stock.adobe.com

„Zdrowsze jest w ogóle nie pić alkoholu. Jednak żel może być szczególnie interesujący dla osób, które nie chcą całkowicie rezygnować z alkoholu, ale nie chcą obciążać swojego organizmu i nie szukają aktywnie efektów alkoholu” – Mezzenga powiedziała SciTechDaily.

Żel działa również tylko tak długo, jak długo w przewodzie pokarmowym nadal znajduje się alkohol. Kiedy alkohol przedostanie się już do krwioobiegu, nie odwróci tych skutków. Innymi słowy, teoretycznie, jeśli już poczujesz się pijany, a następnie spożyjesz żel, nie przestaniesz się od razu czuć pijany, ale żel może pomóc zmniejszyć szkodliwy wpływ alkoholu na organizm. Zażycie żelu przed rozpoczęciem picia teoretycznie mogłoby zapobiec uczuciu upojenia alkoholowego, ale potrzebne są dalsze badania.

Do przetestowania żelu naukowcy wykorzystali dwie grupy testowe myszy: jedną, której podano pojedynczą dawkę alkoholu, i drugą, której podawano alkohol regularnie przez 10 dni. Kiedy naukowcy zbadali poziom alkoholu we krwi myszy 30 minut po otrzymaniu pojedynczej dawki alkoholu, żel obniżył u nich poziom alkoholu o 40%. Pięć godzin po spożyciu alkoholu poziom alkoholu we krwi spadł o 56%.

Na myszach, którym podawano alkohol stale przez 10 dni – w celu zilustrowania przewlekłego, intensywnego picia – naukowcy odkryli, że żel nadal miał pozytywny wpływ. Myszy te miały mniej uszkodzeń wątroby, mniej traciły na wadze, a ich narządy (takie jak śledziona i jelita) wykazywały mniejsze uszkodzenia.

Naukowcy złożyli wniosek o patent na swój żel i mają nadzieję kontynuować badania kliniczne, które ostatecznie umożliwią udostępnienie produktu ludziom.

źródło