Ocena wydajności ekspresu do kawy jest bardziej skomplikowana, niż się wydaje. Trzeba wiedzieć z czego składa się dobra kawa przelewowa i wg Stowarzyszenie Kawy SpecjalistycznejIstnieją podstawowe kryteria produkcji dobrego wina. Na szczycie listy znajdują się czas parzenia i temperatura wody. Gorąca woda powinna pozostawać w kontakcie z gruntem przez minimum cztery minuty i maksymalnie osiem minut. Idealny zakres temperatur wody wynosi od 197°F (92°C) do 205°F (96°C).
Aby sprawdzić, jak dobrze każdy ekspres do kawy radzi sobie z tym wyzwaniem, rejestrujemy długość jego cykli parzenia. Stosujemy również termoparowe czujniki ciepła podłączone do rejestratorów danych klasy przemysłowej. Dzięki temu możemy rejestrować temperaturę wewnątrz fusów podczas parzenia kawy.
Po zaparzeniu kawy pobieramy próbki powstałego płynu kawowego Refraktometr optyczny. Biorąc pod uwagę ilość użytej wody i świeżo zmielonej kawy, dane te pozwalają nam obliczyć całkowity procent rozpuszczonych substancji stałych w każdym naparze. Stąd dochodzimy do procentu ekstrakcji. Ogólnie uważa się, że idealny zakres mieści się w przedziale od 18% do 20%.
Popieramy również zmierzone dane dobrym, staromodnym testem smaku. Kawa nadmiernie ekstrahowana ma gorzki i cierpki smak, natomiast kawa niedostatecznie ekstrahowana jest zwykle słaba lub kwaśna. Oczywiście przeprowadzamy ten sam test co najmniej trzy razy, aby poznać średni wynik.