Testowanie blendera to nie tylko przygotowywanie koktajli i kruszenie lodu. Istnieje wiele innych przepisów, w których blendery dobrze się sprawdzają, a te testy pokazują, jak skuteczny jest każdy model, jeśli chodzi o suche, duże i gruboziarniste składniki.

śnieg

Testując czystą moc kruszenia, do każdego blendera dodaliśmy dwie szklanki kostek lodu. Liczenie liczby impulsów potrzebnych do uzyskania drobnego, pokruszonego lodu daje dobry wskaźnik rzeczywistej mocy cięcia. Trzy blendery, które poleciliśmy powyżej, działały dobrze.

oszust

Klasyczny przepis blendera, koktajle owocowe znalazły się na szczycie mojej listy przepisów do przetestowania. Nie powinien to być duży test obciążeniowy dla każdego dobrego blendera, dlatego tak naprawdę zależy to od szybkości i stabilności. Do przygotowania smoothie o smaku użyliśmy dwóch szklanek soku pomarańczowego i jednej szklanki mrożonych truskawek.

Chociaż wiele z tych testów dało dokładnie takie same wyniki, niektóre działały szybciej niż inne. Nie wszystkie blendery są wyposażone w gotowe ustawienia, ale te, które mają takie ustawienia, prawie zawsze zawierają funkcję smoothie. Jeśli było to możliwe, stosowaliśmy tę samą metodę. Jeśli nie było funkcji blendera do smoothie, podczas przygotowania smoothie postępowaliśmy zgodnie z zaleceniami blendera. Zwykle trwało to maksymalnie około minuty.

oszust

Test smoothie rozpoczyna się od całych, mrożonych truskawek i soku pomarańczowego.

Molly Cena/CNET

Jest to stosunkowo łatwy test i większość blenderów dobrze radzi sobie z mrożonymi składnikami. Niektóre były bardziej pieniste, inne lepkie, ale tylko model Black & Decker pozostawił duże kawałki mrożonych truskawek niezmieszane.

Mąka Orzechowa i Masło

Blendery nie ograniczają się tylko do napojów. Ma również wiele innych zastosowań, w tym mielenie suchych składników. W naszym teście na suche składniki dodaliśmy po jednej filiżance kawałków migdałów (nieprażonych) do każdego blendera i miksowaliśmy, aż kawałki zamieniły się w drobną mąkę. Dla niektórych blenderów było to pewne wyzwanie, ale większość była w stanie to zrobić w ciągu około 10 do 20 impulsów, a model Hamilton Beach dawał dość grube wyniki.

Masła orzechowe to inna historia. Większość blenderów nie jest zaprojektowana tak, aby wytrzymać długo i na poziomie przetwarzania wymaganym do wytworzenia masła, takiego jak masło migdałowe lub masło orzechowe. Tak naprawdę wiele osób nie zaleca używania blendera na dłużej niż kilka minut jednorazowo.

20200616-112003

Ta mąka z orzechów włoskich jest trochę gęsta.

Molly Cena/CNET

Tylko jeden model Vitamix wykazał w naszych testach z mąką orzechową rzeczywiste oznaki postępu w kierunku masła migdałowego i nastąpił stagnacja, zanim osiągnął dobrą konsystencję. Większość modeli po prostu wciska suche składniki w górę i w trudno zmywalne pęknięcia rzęs. Jeśli jesteś gotowy na zrobienie masła orzechowego, polecamy model taki jak Oster z zestawem do przetwarzania lub oddzielny robot kuchenny.

Ser

Czy wiesz, że blenderem można rozdrobnić ser? To prawda; Potrafię zrobić blender. Do każdego blendera umieściliśmy 8-uncjowy blok sera i pulsowaliśmy, aż cały blok został rozdrobniony. Doprowadziło to do kilku interesujących wyborów projektowych w przypadku niektórych modeli. Na przykład Ninja stracił rundę z serem, ponieważ wiele poziomów ostrzy blendera uniemożliwiało umieszczenie bloku sera w blenderze. Musiałem go pokroić na kawałki.

20200616-111351

Blendery potrafią rozdrobnić ser, a ten NutriBullet zrobił to w rekordowym czasie; Tylko cztery impulsy.

Molly Cena/CNET

Obydwa modele Vitamixu miały pewne problemy z tym konkretnym testem i zrobiły dziury w bloku sera, tak naprawdę go nie mieszając, a także topiąc odrobinę sera, który został rozdrobniony, gdy maszyna się nagrzała. Tymczasem NutriBullet, Ninja, Instant Pot, Breville Super Q i Hurom Hexa radzą sobie z zadaniem tarcia bloku sera w czasie krótszym niż pięć impulsów.

ciasto naleśnikowe

Jeśli widziałeś naszą listę najlepszych gofrownic, nie powinno być zaskoczeniem, że w naszym teście blendera pojawiło się ciasto naleśnikowe. Chociaż z radością rozpalałem patelnię i przerzucałem kilka ciastek, ważnym testem było wymieszanie ciasta. Mierzy, jak łatwo lub trudno jest blenderowi wymieszać mokre i suche składniki.

Source link